Vauvan uni ja nukutus

 • Lisää suosikkilistalleni
  Lisää suosikkilistalleni
  - 50% Baby Hoodie Sac_öko-tex_puuvilla_vaunupussi_kaukalopussi_kollegepussi_kevätpussi vauvalle_vauvalle_yours mine design_EU-alueella_suunniteltu Suomessa_valmistettu EU-alueella_koko 74_koko 80_kevätvaate vauvalle

  Baby Hoodie Sac – vauvojen hupparipussi

  39,90  19,95 
 • Lisää suosikkilistalleni
  Lisää suosikkilistalleni
  unipesä_lammas_merinolammas_pohjavilla_kihara_kihartuva_ei kutita_paloturvallinen_kevyt_lämmin_antibakteerinen_tehokas kosteuden siirtäjä_älytuote_luonnon älytuote_british_british vogue_vogue magazine_luxury_luxury for baby_vauvan pesä_pesä vauvalle_vauva_baby_Vauvojen unipesä_unipesä_vauva_House&Garden_kids garden_baby nest_nest for sleeping_sleeping nest_merinowool_mulesing free_100%_made in finland_hand made_finland_valmistettu suomessa_käsin valmistettu_unipesä_vauvan pesä_nest for baby_sleeping nest_tulips_tulpans_baby_best from nature_parasta luonnosta_merinovilla_jättineulottu_chunky knit_Yours Mine Design_design_nordic design_finnish design_suomalaista designia_suunniteltu suomessa_design in finland_only the best for babies_parasta vauvoille_british_british vogue_vogue magazine_luxury_luxury for baby_vauvan pesä_pesä vauvalle_vauva_baby_Vauvojen unipesä_unipesä_vauva_House&Garden_kids garden_baby nest_nest for sleeping_sleeping nest_merinowool_mulesing free_100%_made in finland_hand made_finland_valmistettu suomessa_käsin valmistettu_unipesä_vauvan pesä_nest for baby_sleeping nest_tulips_tulpans_baby_best from nature_parasta luonnosta_merinovilla_jättineulottu_chunky knit_Yours Mine Design_design_nordic design_finnish design_suomalaista designia_suunniteltu suomessa_design in finland_only the best for babies_parasta vauvoille

  Baby birdnest – vauvan unipesä, 40×70 luonnonvalkoinen

  167,40 

Vauvan uni ja nukuttaminen

Vauva tarvitsee runsain mitoin unta. Alle 3 kuukautta vanhan vauvan pitäisi nukkua jopa 10 tuntia yössä, ja vedellä hirsiä päivän mittaan 5–7 tuntia. Kun vauva täyttää neljä kuukautta, aletaan yöunia pidentää ja päiväunia vähentää. Esimerkiksi puolivuotiaan vauvan ihanteellinen unen määrä olisi 12 tuntia yössä ja 3,5 tuntia päiväaikaan. Vauvat ovat kuitenkin yksilöitä, ja nukahtamiseen liittyy suuria eroja. Vauvan nukuttaminen onkin yksi tuoreiden vanhempien kohtaamia haasteita. Mitä tehdä, jos ruokittu, kuiviin vaihdettu vauva ei yksinkertaisesti suostu nukahtamaan?

Viisi vinkkiä vauvan nukuttamiseksi

1. Isoäidin vinkit: unipesä ja vauvan peittoon kapalointi

Turhaan ei vauvoille ole tehty unipesiä! Unipesässä ollessaan vauva kokee turvaa jalämpöä. Moni itkevä vauva rauhoittuukin, kun hänet laitetaan pehmeään unipesään. Vauvat eivät jostain syystä tykkää nukkua selällään – siksi vauva kannattaa kapaloida ensimmäiset 4–5 kuukautta vauvan peittoon, jotta hän oppisi nukkumaan mukavasti selällään. Kapalossa vauva on yhtä ahtaasti kuin kohdussa, ja kokee olonsa turvalliseksi. Kapalo estää vauvaa myös heiluttelemasta käsiään ja herättämästä itseään.

2. Kanniskelu

Itkevä vauva saadaan useimmiten rauhoittumaan, kun häntä kannetaan kyljellään tai vatsallaan. Pienen kanniskeluhetken jälkeen vauvaa voidaan hetken aikaa nukuttaa kyljellään, mikä helpottaa mahdollisia suolistovaivoja – kun vauva saa unen päästä kiinni, kannattaa hänet kuitenkin turvallisuussyistä kääntää selälleen.

3. Kohinaääni ja tutti

Kohdunomaiset olosuhteet helpottavat vauvan rauhoittumista ja nukahtamista. Kohdussa kuuluu kovaa kohinaa – esimerkiksi äidin verenkierrosta lähtevä ääni on tavallisen imurin käymisääntä kovempaa! Imuri on kuitenkin melkoinen sähkösyöppö, joten älä kytke sitä koko yöksi seinään, vaan soita vauvalle niin sanottua valkoista kohinaa esimerkiksi Youtubesta. Äänenvoimakkuus saa olla sama kuin vauvan itkulla. Vauvan voi opettaa nukahtamaan myös vaikkapa sateen ropinan äänillä tai shh-äänen toistelulla. Imeminen rauhoittaa, ja itse asiassa tutin imemisen oion tutkittu vähentävän jopa kätkytkuoleman riskiä, jota vauvalle voi antaa tutin myös sänkyyn.

4. Rutiinit

Vauvat ymmärtävät enemmän kuin uskommekaan. Vauva oppii ymmärtämään ja ennakoimaan päivän tapahtumia, jos päivärutiineista pidetään johdonmukaisesti kiinni. Itselle ja vauvalle sopivan unirytmin voi rakennella jo kuukauden vanhalle vauvalle. Vauva kannattaa nukuttaa jo ennen, kuin tämä on yliväsynyt, sillä se vaikeuttaa unen päästä kiinni saamista. Unirytmin suunnittelemisessa auttaa vauvan unisyklin pituuden mittaaminen. Se on yleensä 45–55 minuuttia. Syklien välissä vauva nukkuu kevyemmin ja alkaa liikahdella. Päivän ensimmäiset päiväunet saavat olla ne pisimmät. Vauva kannattaa herätellä noin kahden tunnin päästä toisen unisyklin päättyessä, sillä herääminen tapahtuu silloin helpommin. Yli kahden tunnin päiväunia ei kannata antaa ottaa. Päiväunien aikaan ei tarvitse olla hissuksiin, vaan vauva voi mainiosti nukkua arjen keskellä. Yöunien aikaan kannattaa tietenkin pitää vauvan nukkumatila pimeänä ja tarpeeksi viileänä, eikä vauvaa kannata mennä suotta häiritsemään. Vauvan voi opettaa erottamaan yö- ja päiväunet toisistaan käyttämällä vaikka eri unilaulua. Kolmikuisen vauvan päiväunia voi jo alkaa vähentää.

5. Vauvan opettaminen nukahtamaan itse

Vauva tulee ohjata nukahtamaan itse, eli perhepedissäkään lasta ei kannata totuttaa nukahtamaan vanhemman viereen. Vauvan kitistessä kannattaakin pitää pieni, alkuun vain noin 20 sekunnin mittainen tauko, ennen kuin häntä mennään rauhoittamaan. Näin vauva oppii nukahtamaan itse, eikä totu välittömään rauhoitteluun. Jotkut vauvat oppivat nukahtamaan aina syliin tai rinnalle, ja heitä voi olla vaikea opettaa nukahtamaan sänkyyn.

Vastasyntyneen nukuttamiseen liittyvät ongelmat

Vauvan nukkumisongelmiin voi löytyä syy esimerkiksi ilmavaivoista ja vatsan kipristelystä. Ilmavaivoista kärsivä vauva saattaa yrittää tuoda jalkojaan kohti rintakehäänsä, ja itku voi olla pätkittäistä. Vauvan oloa helpottaa vatsan hierominen ja röyhtäyttäminen olkapäätä vasten. Myös pepun ja selän hierominen tai jalkojen pyörittely voi saada ilmakuplat pois hankaloittamasta vauvan oloa. Koliikin erottaa lohduttomasta iltaitkusta, mitä ei saa millään loppumaan. Koliikki voi kestää kolme kuukauttakin, eikä siihen ole parannuskeinoa. Vauva saattaa kärsiä myös refluksitaudista, mikä nostattaa vatsan sisällön ruokatorveen. Refluksivauvaa ei voi hoitaa kuten ilmavaivaista vauvaa, mikä pahentaisi oireita. Refluksivauva viihtyy lähinnä pystyasennossa tai esimerkiksi turvaistuimessa. Vauvan rauhattomuus ja itkuisuus voi selittyä myös allergioilla, mitkä paljastuvat erilaisina ihottumina ja punoituksina, jatkuvana nuhana ja suolisto-ongelmina. Allergiaa – tai korvatulehdusta – epäiltäessä kannattaa ottaa yhteyttä lääkäriin.

Aina nukahtamisongelmissa ei ole kyse mistään sairaudesta tai hampaiden puhkeamisen kaltaisesta vaivasta. Vauvan voi olla vaikea nukahtaa, jos hän on yliväsynyt – siksi vauva kannattaisikin nukuttaa ennen tätä vaihetta. Yliväsymys voi johtua liiallisesta määrästä virikkeitä. Toisaalta, jos vauvan kanssa on seurusteltu päivällä liian vähän, voi sekin vaikeuttaa nukahtamista. Jos vauva on virkeä, ei häntä voi pakottaakaan nukahtamaan. Jotkut vauvat eivät saa nukutuksi uusissa paikoissa. Nukkumispaikan vaihtelua voi silloin pyrkiä välttämään. Vauvaa voivat häiritä myös liian kirkkaat valot tai ympäriltään kuuluvat liian kovat äänet.